Çocuklarda Merhamet Duygusunun Gelişimi


Çocuklarda merhamet duygusu aile bireylerinin birbirini sevmesi, saygı göstermesi, değer vermesi gibi kavramlar ile doğru orantılı olarak gelişir. Çocuklar ne kadar olumlu ve huzurlu ortamda yetişirler ise o kadar vicdanlı ve merhametli olurlar.
Merhamet bir kimsenin, başka bir kişi veya canlıya karşı düştüğü kötü ve zor durum için acıma ve ona üzülme duygusudur. Duygu olması anlatılması biraz güç duruma getirmektedir. Duygular sanal kavramlardır, görülemezler, duyulamazlar, bu sebeple anlatmak ve çocukta kavramın doğru yerleşmesini sağlamak zordur. Çocuklara merhametli olmayı daha çok davranışlarınız ile ona örnek olarak anlatabilirsiniz.
Merhamet duygusunu en iyi hayvanlar üzerinde anlatabilirsiniz. Kışın yolun ortasında yatan köpek gördüğünüzde “a yazık köpeğe çok üşümüş” gibi sözler söyleyerek köpeği düşündüğünüzü ve onun için üzüldüğünüzü çocuğunuza gösterebilirsiniz. Yada bir hayvana kötü davranan birini gördüğünüzde “şunun yaptığına bak, yazık değil mi hayvana vuruyorsun, onunda canı var” diye hayvanlara iyi davranılması gerektiğini, ona yapılan kötü bir şeyin sizi üzdüğünü gösterebilirsiniz. Bu şekilde hem çocuğunuza merhamet duygusunu hem de hayvan sevgisini aşılamış olursunuz.
Hayatınızın her anında merhametli olduğunuzu çocuğunuza göstererek ona örnek olmalısınız. Çocuk annesi hasta olduğu zaman onu üzüp yaramazlık yapmamalı ve üzülmesi gerektiğini bilmelidir. Aksi durumlarda “kızım annen çok hasta, yazık ona, iyileşmesi için dinlenmesi lazım” gibi sözlerle çocuğunuzu kırmadan ona durum anlatılmalıdır.
Merhamet duygusunu öğrenmiş bir çocuk etrafında olan bitenlere daha dikkatli bakar, eleştirmeyi, iyilik yapmayı ve yaptığı iyilik sonrasında mutlu olmayı öğrenir. Bu çocuklar oyuncaklarına bile merhametli davranır. Merhametli bir çocuk ile merhametsiz bir çocuğun oyuncaklarına karşı davranışları, oyuncakların dayanma süreleri bile fark etmektedir.
Merhamet duygusu çocukların birçok özellik kazanmasına sebep olur. Merhametli çocuklar daha kolay arkadaş edinirler. Girdiği farklı ortamlara kolay alışır, insanlara karlı nasıl davranması gerektiğini çok daha iyi bilir. Bu çocuklar daha az hata yaparlar. Çünkü yapacakları bir hareket veya davranış öncesinde başka birine zarar verme ihtimalini de düşünür ve ona göre temkinli hareket eder. Dünyada bir tek kendi olmadığını bilir ve başkalarının haklarına saygı göstermeyi öğrenir. Sağlıklı toplumlar da bu tür insanların bir araya gelmesi ile oluşurlar.