ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumadasi.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   İğne Yapraklı Ağaç Türleri (https://www.forumadasi.com/bitkilerin-dunyasi/6050-igne-yaprakli-agac-turleri.html)

Zeze 20 Eylül 2022 15:34

İğne Yapraklı Ağaç Türleri
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

İğne Yapraklı Ağaç Türleri

Ladin: Düzgün gövdeli, yerden itibaren dallanan, genellikle sivri tepeli, her dem yeşil, boylu ağaçlardır.

Çam: Yaz, kış yeşildir. Boylu ağaç olup boyu 70 metreye kadar çıkabilmektedir. Bunun yanında çalı formunda olanları da vardır. Gençlik döneminde dallar çevrel dizilmiş ve yatay yönde gelişmektedir. Orta yaşa gelindiğinde ise dallar dağınık yapı eğilimindedir.

Köknar: Kuzey Yarım Küre’nin ılıman ve serin dağlık bölgelerinde yaklaşık 50 türle temsil edilen bir cinstir. Gençlikte piramidal, ileri yaşlarda konik formlu, dallar gövdeye çevrel dizilen her dem yeşil, boylu orman ağaçlarıdır. Gövde kabuğu açık gri renkli, ince ve düzgün, yaşlılarda ise kalın ve çatlaklıdır. Tomurcuklar genellikle reçinelidir.

Ardıç: Her dem yeşil, odunsu ağaç, ağaççık, çalı ya da yer örtücüdür. Gövde kabuğu yaşlı fertlerde ince, şeritler hâlinde boyuna çatlaklı, kırmızımtırakkahverengidir. Tomurcuklar çıplaktır. Yapraklar iğne ya da pul yaprak biçimindedir.

Servi: Yaz-kış yeşil dekoratif renk ve form özellikleri olan bitkilerdir. Ağaç ve ağaççık formundadır. Formların alt kısımları yuvarlak, dar veya geniş piramidal, yuvarlak çalımsı, sütun şeklinde veya sarkıcı olabilir.

Mazı: Mazılar her dem yeşil, ağaç, ağaççık ya da çalı formundadır. Kuzey Amerika’da doğal olarak bulunur 5 – 7 adet türü vardır. Mazılar genellikle dar piramit formlu olup dalcıklar yassıdır. Yassı dallar, yana veya yukarı yönelmiştir. Sürgünler basık, yapraklar pul şeklinde karşılıklı dizilmiştir. Sürgünlerin geniş yüzünde yer alanlar düzdür ve bunların sırt kısmında küresel yağ bezeleri vardır. Yanlarda bulunan pul yapraklar kayık gibi katlanmış ve sürgünleri kavramıştır.


Saat: 09:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.