ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Güneydoğu Anadolu Bölgesi (https://www.forumadasi.com/guneydogu-anadolu-bolgesi/)
-   -   02 - Adıyaman | Besni İlçesi (https://www.forumadasi.com/guneydogu-anadolu-bolgesi/31472-02-adiyaman-besni-ilcesi.html)

Zeze 10 Aralık 2023 18:12

02 - Adıyaman | Besni İlçesi
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Adıyaman il merkezinin batısında yer alan Besni ilçesi, bölgenin en kalabalık ikinci ilçesi konumundadır. İl merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye araç ile 40 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşılabilmektedir. 77 bine yakın insanın yaşadığı ilçede 63 köy ve 10 mahalle ile birlikte 7 belde bulunmaktadır. Genç nüfusun yoğun olduğu ilçede nüfusun büyük bölümü kırlarda yaşamaktadır.

Besni’nin tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte, en eski bilgiler Asur yıkıntılarından elde edilmektedir. Milattan önce 9. yüzyıla kadar tarihlenen ilçede birçok medeniyet günümüze gelene kadar yaşamıştır. Asur, Hitit, Urartu, Büyük İskender, Seleukoslar, Kommagene, Roma ve Bizans’ın ardından bölge Türklerin ve Arapların hakimiyetine geçmiştir.

Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında Malatya’ya bağlanmış, daha sonra Gaziantep’e bağlanmasına karar verilmiştir. Tekrar Malatya’ya geçirilen ilçe, 1954 yılında Adıyaman’ın Malatya’dan ayrılmasıyla birlikte Adıyaman’ın bir ilçesi olmuştur.


Saat: 12:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.