Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Yaşam ve Eğlence > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Bir Kelebek ile Güve Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılabilir?

Hayvanlarla ilgili tüm paylaşımların yapılabileceği ve bu paylaşımlara ulaşılabilinecek bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Alt , 11:47   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Mavi Kelebek Bir Kelebek ile Güve Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılabilir?

Bir Kelebek ile Güve Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılabilir?



Kelebekleri ve güveleri tanımlamaya yardımcı olacak bazı yollar, davranışsal ve anatomik farklar bulunur.

Aşağıdaki kriterlere bakılarak kelebek ve güve ayrımı yapılabilir:


Gündüzcü veya Gececi olmak: Davranışsal açıdan, güveler çoğunlukla gececidir, geceleri uçarlar ve beslenirler fakat gündüzleri aktif olan güveler (saksağan güvesi gibi) de vardır. Öte yandan, kelebekler çoğunlukla gündüzcüdür yani gün boyunca aktiftir. Bu nedenle bir bahar günü öğleden sonrasında bir çiçekten beslendiği görülen kanatlı böcek büyük olasılık ile kelebektir. Bununla birlikte şafakta ve alacakaranlıkta uçan kelebekler de vardır.

Anten Yapıları: Bir kelebek ile güve arasındaki farkı anlamanın en kolay yollarından biri antenlerine bakmaktır. Antenlerinin ucunda genişlemiş topuz benzeri yapılar varsa, bakılan canlı bir kelebektir. Buna karşılık, güvelerin antenleri bir noktaya kadar incelen ve genellikle tüylü, tarak benzeri yapıdadır. Bazen kelebeklerin antenleri gibi incedirler ama uçlarında sopa gibi genişlemeler yoktur.

Dinlenme Sırasında Kanatların Konumu: Kelebekler ve güveler de dinlendikleri zamanlarda kanatlarını farklı şekilde tutma eğilimindedirler. Dinlenme halindeyken kelebekler genellikle kanatlarını sırtlarının üzerine, geriye doğru, dikey olarak katlar ve sadece kanatların alt kısımları görünür halde kalır. Güvelerin bir çoğu dinlenme halindeyken kanatlarını vücutlarına doğru yassılaştırma, yana doğru yayma, karınlarını gizleyen çadır benzeri bir şekilde tutma, sırtlarından aşağı doğru sarkıtma eğilimindedir. Böylece kanatların sadece üst yüzeyi görülebilir fakat güvelerin bazıları kanatlarını dikey veya açılı tutar.

Frenulum: Güvelerin kanatları, kelebek kanatlarından farklı olarak ön kanadı arka kanatla birleştiren frenulum denilen bir yapıya sahiptir. Böylece kanatlar uçuş sırasında birlikte uyum içinde çalışabilir. Kelebeklerin frenulumları yoktur.

Vücut İriliği ve Renkler: Güveler çoğu zaman şişman, dolgun ve tüylüdür; kelebekler genellikle daha büyük, ince, hafif ve pürüzsüzdür. Birçok kelebeğin kanatlarının üst tarafında canlı, parlak renkli işaretler vardır fakat alt kısımları daha soluk renklere ve desenlere sahiptir, bu da kanatları kapalıyken (yukarı doğru dik katlamış konumdayken) onları iyi kamufle eder. Çoğu canlı renklere sahip olsa da mat, kahverengi kelebekler de bulunabilir. Güveler genellikle daha donuk renkli kanatlara sahiptir. Madagaskar Gün batımı güvesi ve Urania leiluse (Yeşil şeritli uranya) gibi parlak renkli, rengârenk ve gün boyunca aktif, kelebek gibi görünen güveler de vardır.

Pupa Evresi: Kelebekler ve güveler yumurta vasıtasıyla çoğalır. Yumurta bırakarak çoğalır. Yumurtadan sonra larvalar (tırtıllar) çıkarak gelişir. Larvalar pupaya dönüşür. Pupa, larva ile yetişkinlik arasındaki ara aşamadır. Pupa dönemi bir koza içinde geçer ve başkalaşım Güvelerle Kelebeklerin Farkları Nelerdir?tamamlandığında en sonunda erginleşirler. Kozadan çıkan kelebekler ya da güveler hemen uçamayıp katlanmış halde ıslak olan kanatları kuruduktan sonra uçabilirler. Kelebekler ve güvelerin pupa aşamaları biraz farklıdır. Kozalar ve krizalitler pupa için koruyucu örtülerdir. Hem güveler hem de kelebekler bir krizalit veya koruyucu kabukta metamorfoz döneminden geçer. Bununla birlikte, güveler, krizalitlerinin (pupaların) etrafını genellikle ipekten oluşturulmuş koza ile sarar, bazen onu yapraklarla veya döküntülerle kamufle eder. Bir kelebek sert, pürüzsüz ve ipek örtüsü olmayan bir krizalit yapar.

Yukarıda açıklanan farklılıklar bir böceğin kelebek mi yoksa güve mi olduğuna karar vermeyi kolaylaştırır ancak Lepidoptera takımının her üyesi, kelebek ve güve kategorilerine tam olarak uymaz. Güve benzeri niteliklere sahip kelebekler ve kelebek benzeri niteliklere sahip güveler de vardır. Zıpzıp böceklerinin güveler gibi tıknaz vücutları vardır ancak genellikle uçlarında az bir bükülme olan antenleri kelebeklerin antenlerine benzer. Kelebekler gibi, zıpzıplar da gündüzleri uçarlar fakat güveler gibi, daha soluk bir renge sahip olma eğilimindedirler. Ancak bir şekilde kelebek veya güveler gibi değildirler. Zıpzıplar, ön kanatları arka kanatlardan ayrı olacak şekilde kanatlarını kendilerine ait bir açı ile tutarlar.

Kelebekler ve Güveler Hakkında Bazı Gerçekler
- Kelebeklerden çok daha fazla güve türü vardır. Kelebekler ve zıpzıplar Lepidoptera takımının yüzde 6 ila 11’ini oluştururken, güveler Lepidoptera takımının yüzde 89-94’ünü oluşturur.

- Bir kelebeğin kanadına dokunulursa ve toz ovulursa kelebeğin uçamayacağı doğru değildir. Toz aslında çok küçük pullardır ve bir kelebek ömrü boyunca bu pulları döker.

- Kelebekler ve güveler holometabolözdür, yani yumurtadan tırtıla ve krizalitten erişkine kadar tam bir başkalaşım (metamorfoz) geçirirler.

- Dünyada bilinen en büyük kelebekler Birdwing kelebekleridir. Papua Yeni Gine’nin yağmur ormanlarındaki Queen Alexandra Birdwing (Ornithoptera alexandrae) adlı kelebek türü yaklaşık 28 cm’lik bir kanat açıklığına sahiptir. Tüm kelebekler içinde en nadir olanıdır. Yine aynı yağmur ormanlarında bulunan Goliath birdwing (Ornithoptera goliath) türü kelebek, ortalama 28 cm’lik kanat açıklığına sahip, Queen Alexandra Birdwing’den sonraki büyük kelebektir.

- Bilinen en küçük kelebekler, Kuzey Amerika ve Afrika’da bulunan Lycaenidae, su güzelleri yani maviler’dir. Kanat açıklıkları 0,635 cm ile1,27 cm arasındadır. Batı Cüce Mavisi en küçüğüdür.

- En yaygın kelebek, Kuzey Amerika, Afrika, Avrupa Asya, Yeni Zelanda Avustralya, Bermuda ve Hawaii’de bulunan lahana kelebeğidir. Yeni Zelanda’da bunlara yalnızca “beyaz kelebek” denir.

- Atlas güveleri (Saturniidae) 30,48 cm kadar geniş kanat açıklığına sahip olan, bilinen en büyük güvelerdir.

- Bilinen en küçük güve, kanat açıklığı 0,238125 cm ( 3/32 inç) kadar olan cüce güveler (Nepticulidae) familyasında bulunmaktadır.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
 

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
anlaşılabilir, arasındaki, bir, fark, güve, ile, kelebek, nasıl


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 21:45.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.