ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Müzik Dünyası (https://www.forumadasi.com/muzik-dunyasi/)
-   -   İnsanın Müzik Yapma Nedenleri (https://www.forumadasi.com/muzik-dunyasi/10085-insanin-muzik-yapma-nedenleri.html)

Zeze 05 Aralık 2022 12:46

İnsanın Müzik Yapma Nedenleri
 
İnsanın Müzik Yapma Nedenleri

İnsanoğlunun bilinçli olarak kullandığı en eski ve en etkileyici ses kaynağı kendisine ait olan sestir.

İnsan, kendi sesinin güzelliğini keşfettikçe onu daha güzel bir biçimde kullanmanın yollarını aramış ve bunun için sesini kontrol altına almak istemiştir. Bunun sonucunda sesin doğru ve güzel kullanılması sağlanmıştır. İnsanın sesini kontrol etme çabası belli bir olgunluk kazandığında insan, sesini taklit edebilecek enstrümanlar bulmuştur.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Müzik bilimcilere göre insanoğlu sesini iki biçimde kullanır. Bunlardan ilki sözlerin hâkim olduğu, sesin bir araç olarak kullanıldığı logogenik yöntemdir. İkincisi ise sözlere bağlı kalmadan duyguların kuralsızca ifade edildiği pathogenik yöntemdir. İkisinin birleşimi ise melojenik yöntemi doğurur.

Müzik; sosyal yaşantıdan siyasi yapıya, dinî inançlardan yöresel geleneklere göre şekillenir ve toplumun yaşantısını ifade eder. Bir bölgeye ait sözlü ya da sözsüz eserler; o bölge halkının özelliklerini, geleneklerini, düşünce tarzını ve değerlerini yansıtır. İnsanlar, en basit duygularından en derin duygularına kadar coşkularını, sevinçlerini, mutluluklarını, acılarını müzik yoluyla aktarır.

İnsanoğlu müziği çok eski çağlardan günümüze kadar eğlence, dinlenme, eğitim, askerî, terapi, dinsel, rehabilitasyon, pazarlama, sağlık vb. alanlarda bir araç olarak kullanmıştır. Bu ve benzeri alanlarda müziğin kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmış ve müzik, alternatifi olmayan etkili bir araç hâline gelmiştir.


Saat: 03:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.