
Beşeri faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan bölgelerdir. Beşeri bölgeler belirlenirken kullanılan kriterler; beşeri unsurlar, faaliyetler ya da özelliklerdir. Yani nüfusun özellikleri, göçler, kültür özellikleri ve yerleşme özelikleri dikkate alınmaktadır.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Nüfus özelliklerine göre bölgeler
Bu bölgeler oluşturulurken nüfus miktarı ve dağılışı dikkate alınır. Sık nüfuslu bölgeler ve seyrek nüfuslu bölgeler olarak ayrım yapılmaktadır. Ayrıca nüfus sosyal ve ekonomik niteliklere göre de ayrı ayrı ele alınabilmektedir.
Sık nüfuslu bölgelere; İstanbul ve İzmit çevresini, İzmir ve çevresini, Bursa ve çevresini örnek gösterebilirken; seyrek nüfuslu bölgelere; Tuz Gölü ve çevresini, Erzurum-Kars çevresini, Menteşe yöresini örnek gösterebiliriz.
Yerleşme özelliklerine göre bölgeler
Yerleşmeyi etkileyen faktörler göz önüne alınarak bölgelere ayrılmaktadır. Yoğun yerleşme bölgeleri ve seyrek yerleşme bölgeleri olarak ayrım yapabileceğimiz gibi kırsal yerleşme ve şehirsel yerleşme olarak da ayrım yapabiliriz.
Dünya’da Güneydoğu Asya, Türkiye’de ise Çatalca-Kocaeli yarımadalarını yoğun yerleşme bölgelerine örnek gösterebiliriz.
Konut yapı özelliklerine göre bölgeler
Bu bölgeler, konut yapı özelliklerine göre oluşturulan beşerî bölgeleri kapsar. Ekvatoral bölge ahşap, çöller kerpiç, volkanik alanlar ise taş mesken bölgelerine örnek verilebilir.
Siyasi-askerî özelliklerine göre bölgeler
Bu bölgeler, siyasi sınır ve örgütler ile askerî özelliklere göre oluşturulan bölgeleri kapsar. Milletler, NATO, OECD, Avrupa Birliği örnek gösterilebilir.
İdari özelliklerine göre bölgeler
Bu bölgeler, yönetim bölgeleri olarak da bilinir. Belirli siyasi ölçütlere göre oluşturulmuş yönetim alanlarını kapsar.
Planlama özelliklerine göre bölgeler
Bu bölgeler, belirli alanların coğrafi özellikleri göz önüne alınarak oluşturulan bölgelerdir. Bu bölgelerin coğrafi özelliklerine göre planlama veya yatırımlar yapılmaktadır. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölgesi ve Konya Ovaları Sulama Projesi (KOP) Bölgesi Türkiye’de planlama bölgelerine örnek gösterilebilir.
Kültür ve dinî özelliklerine göre bölgeler
Bu bölgeler; dil, din, ırk ve kültür özelliklerine göre oluşturulan bölgelerdir. İslam Kültür Bölgesi, Avrupa Kültür Bölgesi, Latin Amerika Kültür Bölgesi örnek verilebilir.
Aynı zamanda bu bölgeler, bir ya da daha çok kültürel özelliği paylaşan insanların yerleşmiş oldukları alanların oluşturduğu bölgelerdir. Örneğin Anglo-Sakson Kültür Bölgesi, Latin Kültürü, Çin kültürü gibi.