ForumAdasi.Com

ForumAdasi.Com (https://www.forumadasi.com/)
-   Tarih - İnkılap Tarihi (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/)
-   -   Kösedağ Savaşının Nedenleri Nelerdir? (https://www.forumadasi.com/tarih-inkilap-tarihi/43376-kosedag-savasinin-nedenleri-nelerdir.html)

Zeze 04 Temmuz 2024 23:49

Kösedağ Savaşının Nedenleri Nelerdir?
 
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

Savaşın ilk gerekçesi olarak Selçuklunun hükümdarı olan I. Gıyaseddin Keyhüsrev gösterilmektedir. I. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında kardeşinin yoğun baskı ve istekleri üzerine Bizans’tan yardım istenmiştir. Ancak düşündükleri yardımı elde edemediler. Bu esnada IV. Haçlı Seferi sonucunda Lâtinler İstanbul’u fethetmişlerdir. I. Gıyaseddin Keyhüsrev de bu sayede Anadolu’ya geçti, yakın zamanda ise kardeşinin ölümü sonucunda Selçuklu emirleri kendisini tahta geçmeye çağırdılar. Savaşın gerçekleşmesinin en önemli nedenlerinden bir diğeri ise Selçuklunun en çok dağıldığı ve sınırlarının en geniş raddede olduğu yıllarda, başındaki hükümdarın değişmesi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev adlı hükümdarın devletin başına geçmesidir diyebiliriz. Çünkü II. Gıyaseddin Keyhüsrev 1240 yılında Erzurum’da gerçekleşen Babailer isyanını bastıramayınca Moğollardan yardım istemiş, bu sayede de Moğollar Anadolu’nun zayıfladığını ve saldırmaları durumunda kazanacaklarını anlamışlardır. Moğolların kumandanı olan Curmagun Noyan, Baycu Noyan’ı görevlendirerek Erzurum’a yardıma göndermiştir.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Bu göstermelik yardımdan sonra Baycu Noyan Mugan’a geri dönmüştür. Erzurum’daki yağmalamayı ve hasarı düşünen Selçuklu halkı, üzüntü ve korku içerisindeydi. Gıyaseddin Keyhüsrev ile yapılan bir görüşmede Moğollarla yapılabilecek bir savaş düşüncesine karşılık diğer devletlerden asker istenmesi ve verilen asker desteğine karşılık maddi destekte bulunulacağı kararlaştırıldı. Fakat Halep Eyyubi melikliği dışındaki bütün devletler kurnaz düşünceleriyle parayı aldılar fakat asker göndermediler. Selçuklu ordusu bahar aylarında Kayseri’de toplandı. Mevcudu yaklaşık 70.000 kişilik orduya Sivas’ta Halep’ten gelen 2.000 kişilik bir destek ordu da eklendi. Devlet adamları, tecrübelerinden yola çıkarak bazı birliklerin Moğolların geçişini zorlaştırmak üzere geçitleri tutmaları görüşünü öne sürdüler. Lakin daha genç olan kumandanların görüşüne uyuldu ve ordu Sivas’ın 80 km kuzeydoğusunda bulunan Kösedağ’a varıldı. Erzincan tarafından gelebilecek bir orduyu durdurmak için en stratejik noktanın burası olduğuna ve Moğolların burada durdurulabileceği düşünüldü.


Saat: 09:12.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.