, 12:17
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Anadolu'da İlk Türk Eserleri
Anadolu'da İlk Türk Eserleri

İlk dönem Türk Beylikleri, Anadolu coğrafyasının Türkleşmesi adına ilk çalışmaları gerçekleştiren önemli oluşumlardır. Farklı coğrafyalarda farklı şekillerle Anadolu’yu Türk kimliğine yaklaştırmışlardır da denilebilir. Bu yöntemler başta mimari eserler başta olmak üzere kalıcı eserler, kalıcı Türk yerleşkesi, bölgeler üzerindeki dil ve yerleşke isimlerinin değişmesi, dini ve inanç temelli unsurları yaymak ve “Türk Devleti” fikrini pekiştirmek şeklinde sıralanabilir. Bu kategoride mimari eserler bağlamında Anadolu’daki ilk Türk kaynaklı mimari eserler veya inşa unsurları şu şekilde sıralanabilir:
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Hasankeyf
1. Beylikler döneminde Artuklular Beyliği tarafından Dicle nehrinin ayırdığı bir yerleşim yeridir. Buradaki Türk yerleşkesi, Türklerin yerleşik hayat kurmaları ve alanda hakimiyet edinmeleri adına önemli bir adımdır. Aynı zamanda Türkler tarafından bir su kaynağını da elde edilmiştir bu yerleşke sayesinde. Su kaynakları ise kalıcı yerleşkeler ve bir alanda kültür vb. kavramlar üzerinde etki yaratacak kadar uzun süreli ikametgahlar konusunda kilit rol oynar.
Malabadi Köprüsü
Artuklular zamanında inşa edilmiş bir yapıdır. İlgazi Bey zamanında yaptırılmıştır. Batman çayı üzerinde yer alır. Günümüzde Diyarbakır ili sınırları içerisinde bulunur. Restorasyon çalışmaları ile günümüzde hala ayaktadır. Kalıcı mimari eserler ile kültürel etki bırakmanın en büyük örneklerinden birisidir.
Divriği Ulu Camii
Sivas Ulu Camii, Anadolu’da İslam’ı ve izlerini yaymak başta olmak üzere Türk kültürüne dair unsurlar bakımından önemli bir yapıdır. Aynı zamanda hastane görevi de vardır. Mengücekler döneminde inşa edildiğine dair kayıtlar vardır.
İsa Bey Camii
Çaka Beyliği, kalıcı eserler bırakmak için çok kısa süre var olmuştur. Bu nedenle İzmir ve çevresinin Türkleşmesine büyük katkısı bulunan İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. İnşa edildiği konum bakımından özel sayılır. Bir tarafında Antik Efes’ten kalma Artemis tapınağı, diğer tarafında ise St. Jean Kilisesi bulunmaktadır. Bu durumda din ve inançlar bağlamında zengin bir coğrafyada Türk kültürünün yanında İslam’ı yaydığı da söylenebilir.
Alâeddin Keykubat Camii
Antalya ilinin sınırları içerisinde konumlanmıştır. İnşa şekli nedeniyle Yivli Minare de denmektedir. Beylikler tarafından değil de Selçuklular tarafından yapılmıştır. Antalya’nın İslamlaşması adına ilk çalışmalardan ve eserlerden biridir.
Bu 5 yapı, farklı alanlarda başlıca Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynayan kilit taşları olarak adlandırılabilir. Gerek kültürel gerek yaşamsal gerek dinsel manada önemli kültür aktarımlarına ve değişimlerine neden olmuşlardır. Bahsi geçen yapılar aynı zamanda Türklerin kendi kültürlerini göç ettikleri yerde de sürdürerek asimile olmalarını engellemiştir. Yani bölgeyi Türkleştirmenin dışında Türklerin asimile olma olasılığını da azaltmışlardır.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|