Tekil mesaj gösterimi
Alt , 20:25   #3
Frostmourne
Frostmourne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Dahiliye nedir?

dahiliye hastalıkları

Astım

Astım, klinik olarak nefes darlığı ile karakterize, çoğunlukla alerjik nedenlere bağlı gelişen kronik bir solunum yolu hastalığıdır.
Astımda nefes darlığı ataklar halinde gelir ve özellikle geceleri hastayı uykudan uyandırabilir. Astım atakları arasında hastanın genelde nefes darlığı yakınması yoktur. Hastaların bir kısmında ise nefes darlığı sürekli bir hal alabilir. Öksürükle seyreden astım formaları da vardır. Özellikle geceleri gelen ve hastayı uykudan uyandıran öksürük olarak, eforla gelen öksürük yakınmaları olduğunda ise astım olarak düşünülür.

Astım İçin Hangi Doktora Başvurmalıyım?

Erişkin astım hastaları; İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları veya İmmünoloji ve Alerji uzmanlarından birine başvurabilir.

Astım Ataklarından Korunmak Mümkün Mü?
  • Disiplinli ilaç kullanımı, düzenli doktor kontrolü ve doktor tavsiyelerinin yerine getirilmesi ile astım atakları iyi kontrol edilebilir.
  • Astım hastaları düzenli olarak grip (influenza) ve zatürre (pnömokok) aşılarını yaptırmalıdır. Ağır viral enfeksiyonlar astım ataklarını tetikler.
  • Astımı tetikleyen faktörlerden kaçınılmalıdır. Bunlar polenler, toz, hava kirliliği, sigara dumanı gibi solunum yoluna kolay giren ve atakları tetikleyen faktörlerdir. Alerjik astımda, hastalar alerji (deri) testlerini yaptırmalıdır. Alerjen(ler)i öğrenmeli ve alerjen(ler)den kaçınmalıdır.
  • Yüzme, açık havada yürüyüş gibi akciğer kapasitesini koruyucu egzersizler yaşam tarzı haline getirilmelidir.
  • Kilo kontrolü nefes darlığı açısından önemlidir. Kilolu astım hastaları nefes alıp vermede zorlanma yaşar.
  • Sigara, pipo, puro vb. bırakılmalıdır.

Astım Komplikasyonları (İstenmeyen Durumlar) Nelerdir?
  • Kontrol altına alınmayan astım iş ve/veya okula gidememe, depresyon ve/veya sık acil servise başvuruya bağlı olarak yaşam kalitesinde düşüşe yol açar.
  • Kalıcı hava yolu darlığı ve uzun süre sonra Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gelişimine yol açabilir.
  • Zatürre, solunum yetmezliği gibi ek akciğer problemlerinin gelişimi,
  • Bazı grup ilaçların uzun süreli kullanımına bağlı yan etkiler görülebilir.
devadijital

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

𝓝𝓲𝓼𝓪𝓷𝓾𝓻 ♡ 𝓨𝓾𝓼𝓾𝓯

𝟷𝟿.𝟶𝟺.𝟸𝟻
22.08.25

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Alıntı