Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Astronomi - Uzay Bilimi

Astronomi - Uzay Bilimi Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Ticari uzay istasyonları dönemi resmen başlıyor

Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt , 16:23   #1
Çevrimiçi
Frostmourne
Frostmourne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Gezegen Ticari uzay istasyonları dönemi resmen başlıyor

Ticari uzay istasyonları dönemi resmen başlıyor



Uzayda sürekli insan varlığı yaklaşık 25 yıldır UUİ ile sağlanıyordu. Yapının emekliliğe ayrılmasıyla birlikte, ticari istasyonlar uzaydaki araştırma faaliyetlerini devralmaya hazırlanıyor.

İnsanlık, neredeyse çeyrek yüzyıldır kesintisiz olarak uzayda yaşıyor. Bu sürekli varlık, 2000 yılının Ekim ayında astronot Bill Shepherd ile kozmonotlar Yuri Gidzenko ve Sergei Krikalev’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) yerleşmesiyle başladı. Ancak bu uzun soluklu görev, artık sona yaklaşmış durumda.

İstasyonun ilk parçaları 1998 yılında yörüngeye gönderilmişti. UUİ’nin 2030’da emekli edilmesi planlanıyor ve bu tarihte yapının temel bileşenleri, öngörülen görev süresini yaklaşık iki yıl aşmış olacak. Güneş panelleri, iletişim sistemleri, bilimsel ekipmanlar gibi birçok bileşen yenilenebilir veya yörüngede onarılabilir durumda olsa da, yaşam modülleri ve taşıyıcı yapılar gibi ana parçalar için bu pek mümkün değil. Her kenetlenme, ayrılma ya da güneş ışığına maruz kalma döngüsü, istasyonun yapısal bütünlüğüne yeni bir yük bindiriyor. Dolayısıyla, istasyonun ömrünü uzatmak mümkün olsa da, kalıcı bir çözüm olarak görülmüyor.

Bu nedenle NASA ve diğer uzay ajansları, UUİ’nin ardından mikro yerçekimi araştırmalarını sürdürebilecekleri alternatif platformlar üzerinde çalışıyor. Bu platformların büyük kısmı, ticari şirketler tarafından geliştiriliyor.

NASA, yayınladığı Uluslararası Uzay İstasyonu Geçiş Planı’nda gelecek yol haritasını açıkça ortaya koyuyor: Ajans, alçak Dünya yörüngesindeki faaliyetlerini özel şirketlerin inşa ve işletmesini üstlendiği uzay istasyonlarına devretmeyi planlıyor. Böylece NASA, bu tesisleri kullanan birçok müşteriden yalnızca biri haline gelecek. Araştırma altyapısı, kargo ve mürettebat taşımacılığı da dâhil olmak üzere tüm hizmetlerin özel sektör tarafından sunulduğu sürdürülebilir bir pazar hedefleniyor.

Bu geçiş tamamlandığında, NASA kaynaklarını Ay ve Mars gibi daha uzak hedeflerdeki insanlı görevler için kullanmayı planlıyor. Böylece alçak yörünge, kamu-özel ortaklığıyla şekillenen yeni bir döneme girecek.

İlk ticari istasyona geri sayım: Haven-1

Bu yeni dönemin ilk adımlarından biri, NASA tarafından desteklenen Vast adlı özel bir şirketin geliştirdiği Haven-1 uzay istasyonu olacak. Mayıs 2026’da fırlatılması planlanan istasyon, bugüne kadar kullanılan yapılardan oldukça farklı. UUİ yaklaşık 900 metreküplük hacme sahipken, Haven-1 sadece 45 metreküp büyüklüğünde olacak. Bu da, istasyonda kalıcı bir mürettebatın bulunamayacağı anlamına geliyor.

Haven-1, astronotların SpaceX’in Dragon kapsülüyle kenetlenerek kısa süreli görevler gerçekleştireceği, kompakt ama güvenli bir araştırma platformu olarak tasarlandı. Şirketin şimdilik üç yıl içinde gerçekleştirmeyi planladığı dört görev bulunuyor. Her görevde astronotlar yaklaşık 10 gün boyunca istasyonda kalacak.

Vast CEO’su Max Haot, bu ilk görevlerde öncelikli amaçlarının sistemin güvenli ve istikrarlı şekilde çalıştığını göstermek olduğunu belirtiyor. Tasarım süreci, hem zaman hem de maliyet açısından hızlı ilerlemeye odaklanmış olsa da, astronot konforu da göz ardı edilmemiş. Örneğin istasyonda özel olarak tasarlanmış yataklar da yer alacak.

Vast, ticari uzay istasyonu geliştiren tek şirket değil. Axiom Space de 2028 yılına kadar dört kişilik mürettebatı destekleyebilecek kendi istasyonunu fırlatmayı planlıyor. Bu istasyon, inşa aşamasında UUİ’ye kenetlenecek ve yapımı tamamlandığında bağımsız hale gelecek. Bu sayede geçiş süreci daha kesintisiz bir biçimde gerçekleşebilecek.

Ayrıca Blue Origin’in Orbital Reef projesi ve Çin’in halihazırda faaliyette olan Tiangong uzay istasyonu gibi başka seçenekler de masada. Her biri, UUİ’nin görev süresinin sona ermesinden sonra da insanlığın uzayda kalıcı varlığını sürdürmesini sağlamayı amaçlıyor.

chip





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


𝓝𝓲𝓼𝓪𝓷𝓾𝓻 ♡ 𝓨𝓾𝓼𝓾𝓯



𝟷𝟿.𝟶𝟺.𝟸𝟻
22.08.25

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
başlıyor, dönemi, istasyonları, resmen, ticari, uzay


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 11:34.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.