
Bulut, atmosferde su buharı veya buz kristallerinden oluşan yığına verilen addır. Belirli bir anda gökyüzünün bulutlarla kaplı kısmının tüm gökyüzüne olan oranına bulutluluk adı verilir. Bulutluluk oranı nefometre adı verilen bir aletle ölçülür. Buna göre, gökyüzünün oranı 10 kabul edilerek;
- 0–2 oranı açık havayı,
- 2–8 oranı bulutlu havayı,
- 8–10 oranı kapalı havayı ifade eder.
Bulutlar oluştukları yükseklikler dikkate alınarak üç gruba ayrılır;
Yüksek Bulutlar (Sirüs)
Saçak, tüy veya ince iplikler biçimindeki bulutlardır. Bu tür bulutlar 6.000 metreden daha yükseklerde yer alır. Buz kristallerinden oluşurlar. Yüksek bulutlar genelde yağış getirmez. Bu bulutlar, bir siklonun yaklaştığının ve havanın bozacağının göstergesidir.
Orta Yükseklikteki Bulutlar (Kümülüs)
2.000 – 6.000 metre yükseklikler arasında bulunan ve kümeler biçimindeki bulutlardır. Genelde alt kısımları düz ve siyah olur. Sıvı haldeki su ve yer yer buz kristalleri içerebilirler. Alt kısımlarının düz olmasının nedeni yoğunlaşmanın aynı seviyeden başlamasıdır. Siyah olmasının nedeni ise iri su taneciklerinden oluşmasıdır. Bu bulutlar yükseklere doğru büyür ve sağanak şeklinde şiddetli yağmurlar getirir.
Alçak Bulutlar (Stratüs)
Yer’in üstünde, asılı gri bir tabaka gibi duran koyu renkli bulutlardır. Yerden 2.000 metre yüksekliklere kadar olan mesafede bulunurlar. Su damlacıklarından oluşurlar. Orta enlem siklonlarında buz kristalleri ve kar içerebilirler. Genelde yağışlara yol açarlar.