
Bacaklarının uzunluğundan ötürü, bunlara Uzunbacaklılar denir. Bu takımdan olan kuşların çoğu bataklıklarda yaşarlar. Bu takımdaki başlıca kuşlar leylek, turna, balıkçıl, toykuşu, kızkuşu’dur. Uzunbacaklılar böcek, kurbağa, salyangoz, balık yiyerek beslenirler. Parmaklarının arasında yarım perde vardır. Bu sayede de, bataklık yerlerde, çamura gömülmeden, rahatça dolaşabilirler.
Leylek göçmen kuşlardandır; kışları sıcak ülkelerde, yazları daha soğukça ülkelerde geçirir. Leylekler göçmeye başlamadan önce, bir araya gelirler; sonra, topluca göç uçuşuna başlarlar. Leylek, yurdumuzda yaşayan göçmen kuşların en yaygınıdır. Her yıl, güz başlarında, güney ülkelerine doğru göçmeye başlarlar. Avrupa’daki leylekler Afrika’ya göç ederken, Türkiye üzerinden de geçerler, baharda gene yurdumuzun üzerinden Avrupa’ya dönerler. Leylekler, bu göç sırasında, Akdeniz üzerinden geçmezler.
Leylek yuvasını evlerin damlarında, bacaların üstünde yapar. Kurbağa, sıçan, yılan gibi zararlı hayvanları yediği için, yararlı bir kuştur. Leyleğin sesi yoktur; uzun gagalarını birbirine çarparak tuhaf bir takırtı çıkarır.
Leylek yavruları, göç yollarını analarından, babalarından öğrenirler. Yaşlı leylekler göç ederken bir yerde alıkonulan yavrular, sonradan serbest bırakılınca, göç içgüdüsüyle güneye doğru uçarlarsa da, asıl göç yolunu bulamazlar; yanlış yollara saparlar.