
Kalkan Balığı; Sularımızdaki yassı balıkların en büyüğüdür. Dibi kumlu, çakıllı kıyı bölgelerinde yaşayan dip balıklarıdır. 150 m. kadar derinliklerde yaşarlar. Ömürleri ortalama 25 yıldır.
genel forum sitesi forumadasi.com
Kırlangıç, hamsi gümüş balığı, kabukluları yiyerek beslenirler. Kalkan balığı şubattan eylül sonuna kadar yumurtlar, 1-1,7 mm. çapındaki yumurtalardan 3-4 gün içinde çıkan larvalar sonbaharda kıyılara yaklaşır, deniz dibinde buldukları küçük canlıları yiyerek beslenirler.
Kalkan balıklarının gözleri vücutlarının bir yanında bulunur. Balığın bu yanı sarımtırak, yeşilimsi, ya da kırmızımtırak esmer bir renktedir, üzerinde açıklı, koyulu lekeler vardır. Gözsüz olan yanı ya beyaz, ya da sarımtıraktır.
Yüzgeçleri vücudunun iki yanında, baştan kuyruğa kadar devam eder. Karın yüzgeçleri hemen başın altında bulunur. Burun deliklerinden biri gözlerinin ortasında, öbürü beyaz yanındadır.
Kalkan balıklarının vücutlarının her iki yanında kemik düğmeler vardır. Renkli yanda bunlar daha çoktur. Dişi kalkanların düğmesi daha az olduğu için makbul sayılır. İri kalkan balıklarının eti lezzetsiz olur. 3-4 kilo ağırlığında olanlar en makbuldür. Yavru kalkanların düğmeleri henüz fazlaca gelişmemiş olduğundan bunların eti daha lezzetlidir. Yurdumuzda kalkan çok Karadeniz’in Boğaz’a yakın sularında ve Marmara’da avlanır.
Önlemler
Cıva varlığından dolayı sınırlı miktarda tüketilmelidir.
Hamile ve emziren kadınlar kullanımı için bir doktora danışmalıdır.
Alerjik kişiler tüketmekten kaçınmalıdır.