
İFA NEDİR?
İfa borçlanılmış olan edimin yerine getirilmesini ifade eder. İfa ile dar anlamda borç sona erer. Borcun sona ermesi için ifanın konu, zaman ve yer bakımından edime uygun olması gerekir.
İFANIN HUKUKİ NİTELİĞİ
Edimin ifası borçlu yönünden maddi bir davranış veya kaçınma veya olanak tanıma niteliğinde ise ifanın geçerli olması için borçlunun medeni hakları kullanma ehliyetine yani fiil ehliyetine sahip olması gerekir.
Taşınır ve taşınmaz mal mülkiyetinde alacağın temlikinde olduğu gibi ifa için hukuki işlem gerekiyorsa, borçlunun tam ehliyetli,temyiz kudretine sahip olması gerekir. Temyiz kudretine sahip kişi küçük veya kısıtlı ise yasal temsilcinin izni gerekir. Aksi takdirde yapılan ifa geçersiz olacak ve borç sona ermeyecektir.
İfa edime uygunsa sözleşmeye konu olan mal teslim edilmişse borçlunun ehliyetsizliği nedeniyle verilen şey geri istendiğinde alacaklı defi yoluyla sözleşmeden doğan talep hakkına dayanarak mali iadeden kaçınabilir.
Borcun ifası, alacaklının ifaya katılmasına ihtiyaç olmaksızın gerçekleşebiliyorsa, alacaklı fiil ehliyetine sahip olmasa dahi ifa geçerli olacaktır.
Mülkiyetin devrinde, alacağın temlikinde, borcun ifası alacaklının ifaya katılmasıyla mümkünse,ifanın geçerliliği alacaklının tam ehliyetli olmasına, tam ehliyetli değilse yasal temsilcisinin onayına bağlıdır. Borçlunun fiil ehliyeti bulunmayan alacaklıya karşı borcunu ifa etmesi halinde yapılan ifa geçersiz olur,borçlu borcundan kurtulmaz. Borçlunun iyi niyetli olması alacaklının ehliyetsiz olduğunu bilmemesi sonucu değiştirmez.