Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Muhasebe


Nace Kodu Nedir, Vergi Dairesi Faaliyet Kodları 2022


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Aralık 2022, 10:48   #1
Çevrimdışı
Tag
Dua ' - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Postbit bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Nace Kodu Nedir, Vergi Dairesi Faaliyet Kodları 2022

Nace Kodu Nedir, Vergi Dairesi Faaliyet Kodları 2022

Faaliyet kodları alanındaki bu yazımızda nace kodu nedir, nasıl değiştirilir, nasıl eklenir, nace kodu listesi, nace kodu gösterir belge, nace kodu vergi levhasında yazarmı, nace kodunun yanlış seçilmesi durumlarını ele alacağız.
Nace kodları nedir ?

Nace Kodu bir mükellefin hangi iş kolunda çalıştığını ve hangi faaliyeti gösterdiğini belirleyen 6 haneli koddur. Bu kod ilk kullanımlarında sadece istatistiksel açıdan kullanılsa da günümüzde olmazsa olmaz bir duruma gelmiştir.Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı 2013 yılından beri NACE kodlarını kullanmaktadır.
Bahsettiğimiz altı haneli NACE kodda yer alan ilk iki rakam genel faaliyet sınıflandırmasını, son dört rakam ise alt faaliyet sınıflandırmasını belirtiyor. Bu rakamlar SGK açısından tehlike sınıflarını da gösteriyor olsa da biz vergisel açıdan olaya yaklaşacağız.
Vergi dairesi nace kodu sorgulaması nasıl yapılır ?

Nace kodu bir mükellefin faaliyet alanıyla ilgilidir. Ancak aynı faaliyet kolunda benzer birden fazla nace kodu bulunmaktadır. Bu sebeple nace kodu iyi seçilmeli ve faaliyet alanıyla bire bir örtüşen faaliyet kodu bulunmalıdır.Ayrıca Nace kodunuzu anahtar kelime kullanarak da arayabilirsiniz.
Nace kodu ortalama her yıl güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Bir faaliyet alanıyla tam olarak uyuşmayan faaliyet kodları ile ile ilgili her yıl çalışmalar yapılmaktadır.
Vergi dairesi faaliyet kodları listesi

Nace Kodu listesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından belirlenmektedir. İşinize uygun nace kodu aramasını nace kodları listesi sayfasından ulaşabilirsiniz. sgk nace kodları da aynı kodlardır. Daha doğrusu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kullanılan kodlar da Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden çekilmektedir.
Bu listeden faaliyet alanınıza en uygun 6 haneli kodu bulabilirsiniz. Bulamadığınız nace kodları ile ilgili yazımızın yorum kısmına yazarsanız size daha ayrıntılı yardımcı olabiliriz. gib nace kodları excel olarak paylaşmadık. Çünkü faaliyet kodu listesi sürekli olarak güncellenmektedir. En güncel vergi faaliyet kodları yukarıda bağlantısını verdiğimiz GİB sayfasında yer almaktadır.
Nace Kodu Vergi Levhasında Yazar mı?

Mükelleflerin vergi levhasında faaliyet kodu bulunur. Ancak birden çok faaliyet konusuyla iştigal eden mükellefler vardır ve vergi levhasında faaliyet kodlarından sadece birisi bulunur. Bu faaliyet kodu mükellefin ilk işe başlamasında belirlediği ana faaliyet kodudur. Bu kodu sonradan değiştirebilirsiniz.
Örneğin ana nace kodu 41.20.02 İkamet amaçlı binaların inşaatı olan bir mükellef 70.31.01 Emlak Komisyonculuğu nace kodunda da faaliyet gösterecek ise bu faaliyet kodlarından bir tanesi vergi levhasında bulunur.
Nace kodu nerede yazar ?

nace kodu vergi dairesinden öğrenilebilir. Ayrıca vergi levhasında da faaliyet koduna ilişkin bölüm yer alır. İnteraktif vergi dairesinden ya da bağlı olduğunuz vergi dairesinden faaliyet kodunuzu öğrenebilirsiniz. nace kodu öğrenmek için vergi levhanızı online olarak nasıl oluşturabileceğinizi öğrenmek için hemen Vergi Levhası Oluşturma, Nereden, Nasıl Alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Vergi dairesi faaliyet kodu ekleme

Faaliyette bulunduğunuz sektörde yeni bir faaliyet alanına girecekseniz bunu mutlak suretle kayıtlı bulunduğunuz vergi dairesine bildirmelisiniz. Örneğin 41.20.02 İkamet amaçlı binaların inşaatı faaliyet koduyla çalışıyorsanız ve ikamet amaçlı olmayan bina inşa edecekseniz 41.20.01 İkamet amaçlı olmayan binaların inşaatı faaliyet kodunda çalışacağınızı vergi dairenize bir ay içerisinde bildirmelisiniz.
Vergi dairesi nace kodu ekleme işlemini bir dilekçeyle bizzat bildirebilirsiniz, posta yoluyla bildirebilirsiniz. Ayrıca vergi levhasına iş ekleme işini İnteraktif vergi dairesi yoluyla hiç yorulmadan oturduğunuz yerden de yapabilirsiniz. Vergi levhasına faaliyet eklemek için interaktif vergi dairesinin nasıl kullanılacağı, internet vergi dairesi nace kodu sorgulamanın nasıl yapılacağı ile ilgili daha önce bir yazımız mevcut. Arzu ederseniz interaktif vergi dairesi sayfamızdan interaktif vergi dairesine giriş yapabilirsiniz.
Vergi dairesi nace kodları nasıl değiştirilir ?

Faaliyette bulunduğunuz sektörde değişikliğe gidecekseniz ya da kayıtlı bulunduğunuz vergi dairesine hatalı nace kodu bildirimi yaptıysanız bunu değiştirebilirsiniz. Bu değişiklik bildirimlerini de Vergi dairesine bizzat başvuru yoluyla, posta yoluyla, yada interaktif vergi dairesi yoluyla yapabilirsiniz.
Yaptığınız başvuru sonrası bir süre sonra vergi dairesi yoklama görevlisi gelir ve söz konusu faaliyeti yerinde görür. Başvuru yaptığınız faaliyet kodunda çalıştığınıza kanaat getirilirse yani yoklamayla tespit edilirse nace kodunuz vergi dairesi tarafından değiştirilecektir.
Vergi nace kodlarını gösterir belge

Bazı kurumlar sizden hangi faaliyet alanında çalıştığınıza dair belge isteyebilir. Bu kurumlardan bazılarına vergi levhasında görünen faaliyet kodu yeterli olurken bazı kurumlar ise çalıştığınız diğer faaliyet kodlarını da görmek isteyebilir.
Vergi levhasının yetmediği böyle durumlarda nace kodlarınızın bulunduğu bir belge size lazım olacaktır. Vergi dairesince verilmiş nace kodunu gösterir belge mükellefiyet kaydı belgesidir. Bu belgeyi interaktif vergi dairesi aracılığı ile alabileceğiniz gibi vergi dairenize başvurarakta alabilirsiniz.
Birden fazla nace kodu olurmu ?

Eğer mükellef olarak birden fazla işi yapıyorsanız örneğin nakliye ve petrolü aynı işyeri üzerinden yapıyorsanız bu durumda her iki vergi levhası nace kodunun da vergi levhanıza eklenmesi gerekiyor. Birden fazla nace kodu ile ilgili tüm işlemleri bağlı olduğunuz vergi dairesinden yapabilirsiniz.
41.20.02 nace kodu açıklaması

İkamet amacı ile inşa edilen binaların Sosyal Güvenlik Kurumu’nda işyeri tescil işleminin açılması için kullanılan gib nace kodudur.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
2022, dairesi, faaliyet, kodları, kodu, nace, nedir, vergi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 10:46.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.