
Miryokefalon Savaşı, Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, 17 Eylül 1176‘da Denizli yakınlarındaki Düzbel Geçidi’nde (Miryokefalon’da) yapılan savaştır.
forumadasi.com
Manuel 1176 yılının 2. mevsiminde Alman, Macar, Sırp, Macar, Fransız, İngiliz, Kuman (Kıpçak) ve Peçenekler’in de bulunduğu devasa bir orduyla Anadolu topraklarına geçti. Ama yoldaşlarının geç kalması neticesinde yaza doğru yola koyulabildiler. Lapion’daki ayrıldıktan bir süre geçtikten sonra güneye doğru inerek Sardes, Laodikea (Denizli), Lampis (Dazkırı), Sozopolis üzerinden Homa ve o zamanlar yıkık durumda olan Miryokefalon kalesine doğru ilerleyişlerini sürdürdüler. Selçuklu orduları büyük gruplar halinde Bizans kuvvetlerinin kullanabileceği yolları koruyor ve onlara suikastler düzenleyip kötü duruma düşürmeye çalışıyordu.
forumadasi.com
Bu amaç doğrultusunda kullanabilecekleri yiyecekler yakıldı ve suları kirletildi. Bu kirletmelerin sonunda birçok Bizans askeri hastalıklar nedeniyle öldü. II. Kılıçarslan’nın barış talebini kumandanlarının kabul etmesi ısrarlarına rağmen inadına yenik düşen İmparator Manuel savaşmakta kararlıydı. İmparator Manuel ile orta noktayı bulamayacağını anlayan II. Kılıçaslan birliklerini Miryokefalon Kalesi’nin yakınlarında ki Eğirdir gölüne yakın olan ve kuzeyinde bulunan Tzibritze Geçidi’nin daraldığı ve kaplanması basit olan yere konumlandırdı.