
Yetişkin bir kadına ait mumya, 1930’dan önce Torino Üniversitesi’ne bağlı Antropoloji ve Etnografya Müzesi’ne (MAET) arkeolojik bağlamına dair hiçbir kayıt olmadan bağışlandı. Yakın zaman önce araştırmacılar bu mumyaya, yüzündeki dövmelerin beklenmedik varlığı nedeniyle yeniden ilgi göstermeye başladı.
Journal of Cultural Heritage’da yayımlanan bir çalışmada uluslararası bir araştırma ekibi, mumya ve dövmeleri üzerine yaptıkları analizleri detaylandırdı. Dövmelerin hem yerleşim yerleri hem de yapımında kullanılan mürekkebin bileşimi açısından son derece sıradışı olduğu belirtildi.

Tennessee Arkeoloji Dairesi’nden, çalışmada yer almayan antik dövme uzmanı Aaron Deter-Wolf, “Amerika kıtasından az sayıda etnografik kayıt, dövme için hematit ya da manyetit gibi mineral veya toprak pigmentlerinin kullanıldığını anlatıyor ve bu yeni çalışma bu bilgilerle gayet uyumlu” diyor.
Ancak Deter-Wolf, mumyanın Andlar’dan gelmiş olabileceği konusunda ikna olmuş değil.
“Bu yüz işaretleri tarz olarak, And geleneklerinden çok Arktik veya Amazon gelenekleriyle daha fazla benzerlik gösteriyor” diyen Deter-Wolf, “Bu bireyin kökeni hakkında oksijen izotopları gibi analizlerin bize neler söyleyebileceğini görmek çok ilginç olurdu” diye ekliyor.
Buna rağmen, mumyayı barındıran MAET’in daha fazla araştırmaya açık olduğunu belirten Mangiapane, bunun gelecekte bu gizemli mumyanın yüz dövmelerinin kültürel karşılaştırmalarla daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini söylüyor.
Arkeofili
Benzer Konular: