Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Dinler ve Kültürleri > İslamiyet

İslamiyet İslamiyet ve Müslümanlık hakkındaki paylaşımların yapıldığı bölüm.


İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem

İslamiyet ve Müslümanlık hakkındaki paylaşımların yapıldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 03 Kasım 2023, 09:53   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Pink Star İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem

İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem



Yardımlaşma insan için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. İnsan doğumundan ölümüne kadar hayatını yardımlaşma sayesinde sürdürebilir. Toplumda herkes bir diğerine muhtaçtır. İhtiyaçlarımızı ancak başkalarının yardımıyla karşılayabiliriz. Bu konuda Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Onu düşman eline bırakmaz. Her kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir. Her kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Her kim dünyada, bir Müslümanın (ayıbını) örterse Allah da kıyamet günü onun (ayıbını) örter.”

İnsan, sadece maddi konularda başkalarına ihtiyaç duymaz. İnsan duyguları olan bir varlıktır. Bu nedenle sevinçlerini ve üzüntülerini de paylaşmak ister. Sevinçler paylaştıkça artar, üzüntüler ise paylaştıkça azalır.

İnsan, acı bir olay yaşadığında sevdiklerini, eşini, dostunu yanında görmek ister. Çünkü onların manevi desteğiyle yaşadığı acı olayın üstesinden daha rahatça gelebilir. Aynı şekilde insan, sevindirici bir haber aldığında da mutluluğunu sevdiği kişilerle, dostlarıyla, akrabalarıyla paylaşmak ister. Paylaştıkça mutluluğu daha da artar.

İnsan, özellikle yaşlandığında, ve ağır bir hastalığa yakalandığında yardıma ve dayanışmaya daha da muhtaç olur. Yanında birilerinin desteğini arar durur. Tek başına bu sorunların altın kalkması neredeyse imkansız hal alır. İşte bu ve daha başka maddi ve manevi bir çok nedenden dolayı insan hep başkalarının yardımına ihtiyaç duyar.

Atalarımız da, yardımlaşma ve dayanışmanın önemini vurgulayan bir çok atasözü ve deyim söylemişlerdir:
“Danışan dağları aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.”
“Bir elin nesi var iki elin sesi var.”
“Komşu komşunun külüne muhtaçtır.”
“Bin bilsende bir bilene sor demişler.”
Dinimiz paylaşma ve yardımlaşmaya büyük önem vermiştir. Bunun en önemli göstergesi ise dinimizdeki bir çok ibadetin paylaşma ve yardımlaşmayla ilgili olmasıdır. İslam, inananların her konuda birbirleriyle yardımlaşmasını tavsiye etmiştir. Bu, konunun önemiyle alakalı Kur’an’da bir çok ayete yer verilmiştir. Peygamberimizde bu konunun önemiyle alakalı pek çok hadis söylemiştir.

Bu hadislerin en dikkat çekenlerinden biri şöyledir:

“Müminler birbirlerine merhamet etmekte, birbirlerini sevmekte ve birbirlerini korumakta bir vücudun organları gibidir. Vücudun herhangi bir organı hastalandığında bütün vücut bundan rahatsız olur. Aynı şekilde bir mümin de sıkıntı içinde bulunduğunda, diğer müminler onun sıkıntısını, derdini ve üzüntüsünü paylaşırlar ” (Buharî, Edeb, 78)

Peygamberimiz bu konuda inananları bir vücudun organlarına benzetmiştir. Nasıl bir organın rahatsız olması bütün vücudu etkiliyorsa, bir Müslümanın da yardıma ihtiyaç duyduğunda diğer Müslümanların bu durumdan rahatsız olup onun yardımına koşması gerektiğini vurgulamıştır.

İslam’a göre sadece Müslümanlara değil farklı dine inanan insanlara hatta diğer bütün canlılara yardım etmek sevaptır. Bu nedenle başta inananlar olmak üzere bütün canlılara yardım etmeye gayret etmeliyiz. Bu konuda da Peygamberimiz bir hadislerinde; “Her can sahibine yapılan iyilikte sevap var” buyurarak bizleri uyarmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah, “…İnsanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” buyurarak insanın yaratılış amacının kendisine kulluk etmek olduğunu bildirmiştir. Allah’a (c.c.) kul olmak insana bazı sorumluluklar yükler. Kişi, ancak bu sorumluluklarını yerine getirdiği takdirde iyi bir insan ve iyi bir kul olabilir. Bu sayede hem Allah’ın (c.c.) rızasını hem de kulların sevgisini kazanır. İyi bir kul olabilmek için öncelikle bütün varlıkların Allah (c.c.) tarafından yaratıldığının unutulmaması gerekir. İşte bu yüzden Müslüman, mahlûkata (yaratılmışlara) sevgiyle bakar. Kendisini yaratan Allah’ın (c.c.) rızasını mahlûkata sevgi göstererek kazanmaya çalışır. O’nun (c.c.) kendisine lütfettiği nimetleri ihtiyacı olan kardeşleriyle paylaşarak mutlu olur. Allah (c.c.) sevgisinden kaynaklanan bu merhamet duygusu insanlarla birlikte tüm yaratılmışları kapsar. Çünkü onları da Allah (c.c.) yaratmıştır ve onlar da Allah’ın (c.c.) kullarıdır. Onlar üstlendikleri rollerle hayatımızı güzelleştirmekte ve bize faydalı olmaktadırlar. Bitki ve hayvanları korumak, Müslüman için bir kulluk görevidir. Bu konuda Yüce Allah, “Bitkiler ve ağaçlar secde ederler. Göğü Allah yükseltti ve mîzanı (dengeyi) O koydu. Sakın dengeyi bozmayın.” buyurmaktadır.

İslam’ın Yardımlaşma ve Dayanışmaya Verdiği Önemle İlgili İbadetler
-Zekât vermek
-Sadaka vermek
-İnfak etmek
-Sadaka—i Cariye yapmak
-Fitre vermek
-Fidye vermek
-Kurban kesmek



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
paylaşma, verdiği, yardımlaşmaya, İslam’ın, önem


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 11:34.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.