Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Eğitim - Öğretim > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji alanındaki paylaşımlara ulaşabilirsiniz.


Dağınıklık Psikolojiyi Etkiler Mi?

Psikoloji alanındaki paylaşımlara ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Mart 2023, 02:54   #1
Çevrimdışı
Papatya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Postbit bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Dağınıklık Psikolojiyi Etkiler Mi?

Dağınıklık Psikolojiyi Etkiler Mi?

Dağınıklık Psikolojiyi Etkiler Mi?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Bazı insanlar için temizlik yapmak, bir terapi seansı gibi iyileştirici bir şeydir. Çünkü temiz ve düzenli bir alan zihne sakinleşebilecek bir yer tanır ve düşünceler daha sıralı, düzenli ve olumlu ilerlemeye başlar.

Beyin için dağınıklık, bitmemiş işleri temsil eder ve bu eksiklik, bazı insanlar için oldukça stresli olabilir. Bu gerçek, özellikle insanların yaşamlarına baskı yapan önemli endişeleri olduğunda geçerlidir. Dağınıklık ve kirlilik daha fazla stres ve endişe yaratabilir, ancak temizleyerek, organize ederek ve dağınıklığı azaltarak insanlar çevrelerini kontrol altına alabilir ve yaşamlarındaki daha acil sorunlara daha iyi odaklanmalarına yardımcı olan daha rahatlatıcı bir ortam yaratılabilir.

Temizlik ruha ne katar?

Araştırmalar, temizliğin zihinsel sağlığınız üzerinde bir takım olumlu etkileri olabileceğini bulmuştur. Örneğin, çevreniz üzerinde bir kontrol duygusu kazanmanıza ve zihninizi sakinleştirici bir etkiye sahip olabilecek tekrarlayan bir aktiviteye dâhil etmenize yardımcı olur. Ayrıca kişinin ruh halini iyileştirdiği ve başarı ve tatmin duygusu sağladığı da bulunmuştur. İnsanlar hayatlarının kontrolden çıktığını hissettiklerinde veya bazı belirsizliklerle boğuştuklarında, temizlik hayatlarında biraz kontrol sağlamanın bir yolu olabilir. Temizlik, insanlara çevreleri üzerinde bir ustalık ve kontrol duygusu verir. Dahası, dağınıklık ve düzensizlik gerçekten dikkat dağıtıcı olabilir ve diğer projelere odaklanmayı veya tamamlamayı zorlaştırabilir ve kendinizi bir çıkmaza saplanmış hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu nedenle, stresli olduğunuzda temizlenme ve dağınıklıktan kurtulma dürtüsü hissediyorsanız, zihniniz ve bedeniniz muhtemelen çevrenize bir düzen getirmenin bir yolunu arıyordur.

Araştırmalar, temiz çarşaflara sahip olmanın ve yatağınızı yapmanın daha iyi bir gece uykusu ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Daha fazla dinlendiğinizde, bu, iyileştirilmiş bir ruh hali de dahil olmak üzere bir dizi zihinsel sağlık yararı sağlar.

Eviniz dağınık, dağınık veya son derece kirli olduğunda, dağınıklığın yarattığı kaos odaklanma yeteneğinizi etkileyebilir. Dağınıklık, beyninizin bilgiyi işleme yeteneğini de sınırlar. Aslında araştırmacılar, insanların daha az sinirli, daha az dikkati dağılmış, daha üretken ve düzenli ve organize bir çalışma alanıyla bilgileri daha iyi işleyebileceklerini keşfettiler. Bir projeye odaklanmakta sorun yaşıyorsanız, önce çalışma alanınızı düzenlemeyi denemek isteyebilirsiniz. Sadece birkaç dakikanızı eşyalarınızı düzenlemeye ve dağınıklığı gidermeye ayırmanın, konsantre olmanızı ve işinizi tamamlamanızı kolaylaştıracağını görebilirsiniz. Sahip olduğunuz şeylerin sayısını sınırlamak aynı etkiye sahip olabilir çünkü beyninizin dikkatini çekmek için yarışan şeylerin sayısını azaltır.

Temizliği hayatınıza dahil etmek için
İster depresyonla mücadele ediyor olun, ister yeni bir bebeğe sahip olun ya da sadece kaotik bir hayatınız olsun, temizlik ve dağınıklıktan kurtulma kavramı, şu anda erişiminizin dışında olan bunaltıcı bir görev gibi görünebilir. Aslında, birçok insan temizliğin bir öncelik olması gerekip gerekmediği konusunda boğuşuyor. Ancak daha temiz bir çevreye sahip olmanın ruh halinizi iyileştirmeye ve hayatınızı daha huzurlu hale getirmeye yardımcı olacağını bilmek, peşinden gitmeye değer olabilir. İşte temizliği hayatınıza nasıl dâhil edeceğinize dair bazı fikirler:

Küçük başlayın

Çoğu insan temizliği erteler çünkü görev üstesinden gelinemeyecek kadar büyük görünür. Ancak tüm evi bir hafta sonunda düzene sokmayı beklemek yerine, küçük başlayın ve her gün biraz yapın. Başka bir deyişle, her gün evinizin veya dairenizin etrafında bir şey yapmayı taahhüt edin ve siz farkına bile varmadan, ortamınız kısa sürede çok daha temiz ve daha az stresli olacaktır. Örneğin, her gün yapmak istediğiniz bir şeyi seçin ve ardından devam edin. Bir gün tüm postalarınızı gözden geçirebilirsiniz. Ertesi gün tuvaleti temizleyebilir ve banyo lavabosunu yıkayabilirsiniz. Ertesi gün mutfak tezgâhını temizleyebilir ve ertesi gün evin etrafına dağılmış tüm kıyafetleri toplayıp bir çamaşır sepetine koyabilirsiniz. İşin püf noktası, yapılacaklar listenizi zihinsel olarak kaldırabileceğinizden daha büyük yapmamanız veya stresinizi azaltmak yerine sadece artırmanızdır.

Zaman tutun

Bir temizlik rutini başlatmak için başka bir seçenek de bir zamanlayıcı ayarlamak ve o zaman diliminde ne kadar temizlik yapabileceğinizi görmek. Örneğin, temizlik için 15, 20 hatta 30 dakika ayırın, bir zamanlayıcı ayarlayın ve ardından evinizin birincil yaşam alanında başlayın. Yerde veya sehpanın üzerinde duran şeyleri toplayarak başlayın ve bir yere koyun. Zamanlayıcı kapandığında, o gün için bitirdiniz. Birkaç dakika için bir zaman ayarlamak çok fazla zaman gibi görünmese de, hayal edebileceğinizden çok daha fazlasını başarabilirsiniz. Ayrıca cumartesi gününüzün üç saatini temizliğe ayırmanız gerektiğini düşünerek kendinizi bunaltmış olmazsınız.


Başkalarını dahil edin


Bazen hayatınızın temizliğin kendi başınıza halledemeyeceğiniz bir noktasındasınızdır. Belki büyük bir hastalıktan kurtuluyor, kendi işinizi yürütüyor, çocuklarla dolu bir ev yetiştiriyor veya çalışıp okula gitmeye çalışıyor olabilirsiniz. Durumunuz ne olursa olsun, yapılması gereken her şeyi yardım almadan yapamayacağınızı biliyorsanız, başkalarını dâhil etmeyi düşünmelisiniz. Yardım istemek zor olsa da, çoğu insan sorarsanız size yardım etmeye isteklidir. Bu nedenle partnerinizle konuşun, çocuklarınızı karşınıza alın, bir arkadaşınıza veya aile üyenize organize olmanıza yardımcı olup olmayacaklarını sorun. Eğer bütçenizde yer varsa, ayda bir veya iki kez evinizi temizlemesi için birini işe almayı da düşünebilirsiniz. Maliyetleri düşük tutmak için, yalnızca banyoları temizlemek gibi zor işleri onlara yaptırmayı ve ardından evinizin diğer alanlarını kendi başınıza temizlemeyi hedefleyebilirsiniz.

alıntı



[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Alt 06 Mart 2023, 09:59   #2
Çevrimdışı
Avatarsız Forum Üyesi
Postbit bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Dağınıklık Psikolojiyi Etkiler Mi?

Dağınıklık benim psikolojimi bozuyor.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
dağınıklık, etkiler, psikolojiyi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 15:35.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.