Tartışma Nedir? Tartışma Türleri Nelerdir?


Tartışma Nedir?
Önceden belirlenmiş bir konu üzerinde farklı görüşlere sahip kişilerin bir araya gelerek konu ile ilgili görüşlerini bildirmeleri, görüşlerini savunmaları ve konuyu çözümlemeleri için yaptıkları konuşmalara tartışma adı verilir.
Tartışma, sürekli kendini yenileyen ve birbirine gereksinim duyan insan için bir zorunluk olduğu kadar demokrasinin de bir gereğidir. Tartışma sonucu yeni düşünceler ve görüşler ortaya çıkar. Yine bu yolla tartışmacılar, kendi görüşleri dışındakileri tanıma fırsatı bulur; başkalarını dinlemeyi, kendi düşüncelerinde gereksiz yere direnmemeyi öğrenir; böylece konuyu bütün yönleriyle kavramış olurlar. Ayrıca kısa ve etkili konuşmayı, uygar ölçüler içinde tartışmayı ve zıt görüşlere saygılı olmayı öğrenirler.
Tartışma aynı zamanda iyi bir öğrenme yöntemidir. Bu yolla öğrenilen bilgiler zihinde canlandırılması bakımından daha kalıcıdırlar. Ayrıca tartışma, kişinin kendine güven duygusu kazandırdığı gibi, planlı çalışma, düşünme, araştırma alışkanlığı ve güzel konuşma becerisi de kazandırır.
Tartışmada elden geldiğince tartışılan kişinin görüşlerine saygılı olmalı, konuşmasını kesmeden dinlemeli, sonra cevap verilmelidir. Tartışmalarda konuşmacının kendisi değil, görüşleri esas alınmalıdır.
Üzerinde çokça konuşulmuş, çözümlenmiş konular yerine yeni tartışma konuları seçmeli, konuşan iyice dinlenmeli, gerekirse söylenenler not alınmalıdır.
Konuşmalar sözlü anlatımın temel ilkelerine dayandığı gibi kısa, öz ve anlaşılır bir dille yapılmalı, uzun ve süslü cümlelerden kaçınılmalıdır. Konuşma sırasında ölçüyü kaçırıp ne aşırı övgüye, ne de gereksiz yergiye kapılmadan sağlıklı karar vermeli, konu dışına çıkmamalı, konuşmalar basit ve kısa örneklerle desteklenmeli, hoşgörüyü elden bırakmamalıdır.
İyi bir konuşmacı, karşıdaki konuşurken hemen savunmaya geçmez, söylenenleri dikkatle dinledikten ve kendi bilgileriyle karşılaştırdıktan sonra karar verir. Bunun aksine hareket edenlerle kimse tartışmak istemez.
Tartışma Türleri
Başlıca tartışma türleri şunlardır;
- Açık Oturum
- Panel
- Forum
- Münazara
- Sempozyum (Bilgi Şöleni)
Benzer Konular:
- Siberkondrik misiniz? Siberkondri nedir? Belirtileri Nelerdir?
- Gizli Backlink Nedir? Zararları ve Tehlikeleri Nelerdir?
- Sunum Nedir? Sunumun Özellikleri Nelerdir? Sunumda İzlenecek Yol
- Miyop nedir? Belirtileri ve tedavileri nelerdir?
- Kpss Nedir, Ne İşe Yarar? Kpss Türleri Nelerdir Ve Kimler Kpss Sınavına Girebilir?