Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyurularý Yönetim Ýletiþim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kadýnlarýn Dünyasý > Saðlýklý Beslenme

Saðlýklý Beslenme Saðlýðýnýzý koruyabilmeniz için nasýl beslenmeniz lazým? sorusuna yanýt bulabileceðiniz bölüm


B12 Vitamini Ýçeren Besinler Nelerdir?

Saðlýðýnýzý koruyabilmeniz için nasýl beslenmeniz lazým? sorusuna yanýt bulabileceðiniz bölüm


Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Ekim 2022, 23:52   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
Postbit bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart B12 Vitamini Ýçeren Besinler Nelerdir?

B12 Vitamini Ýçeren Besinler Nelerdir?



B12 Vitamini Ýçeren Besinler Nelerdir?

Kýrmýzý kan hücresi üretiminde etkili olan B12 vitamini bu üretimi destekleyerek anemi (kansýzlýk) sorununa karþý kiþilerden koruma oluþturur. Ayný zamanda sinir hücrelerinin de geliþmesinde etkili bir yol oynamaktadýr.


Hücrelerinde karbonhidrat, protein ve yaðlarý metabolize etmesine yardýmcý olur. Beyin ve sinir sisteminde etkili bir yol izleyen B12 vitamini, bu sistemlerin normal fonksiyonlarýný yerine getirmede oldukça önemli bir yere sahiptir. Yaþlýlarda sýk olarak gören Alzheimer hastalýðýnýn ilerleyiþini yavaþlatmak içinde etkili bir vitamindir. B12 vitamini eksikliði sonucunda görülen belirtiler ise, sinirlilik halinin artmasý, kýrmýzý ve aðrýyan bir dil sorunu ile karþý karþýya kalýnmasý, çarpýntý sorunun oluþmasý, hafýza ve depresyon sorunlarýnýn görülmesine neden olur. Eðer bu vitaminin bünyenizde eksikliði yaþanýyorsa ya da belli bir saðlýk koþulu yüzünden B12 vitaminine ihtiyaç duyuyorsanýz tüketeceðiniz bazý besinler sayesinde bu eksikliði giderebilirsiniz. Peki, B12 vitamini içeren besinler nelerdir? Hadi birlikte inceleyelim.

Hayvansal Gýdalar
Uykusuzluk, sabahlarý erken saatte kalkýldýðýnda oluþan yorgunluk hissi, her þeye karþý oluþan isteksizlik, sinir sistemi fonksiyonlarýnýn bozulmasý ve iþtahsýzlýk gibi sorunlar B12 vitamini eksikliðinde kiþilerde kendisini gösterebilmektedir. Bu sebepten dolayý kiþiler gerekli hayvansal gýdalar üzerinden bu eksikliðini muhakkak tamamlamalýdýr.

Özellikle gebeler ve emziren anneler dahil olmak üzere, 65 yaþ üstü kiþiler, geliþme çaðýnda yer alan çocuklar, vejeteryanlar, yetersiz ve ayný zamanda dengesiz beslenen kiþiler B12 eksikliði yönünden büyük tehlike oluþturmaktadýr. Bu kiþilerin B12 vitamini vücut üretmediði için hayvansal kaynaklý gýdalarý dýþarýdan hazýr olarak olmasý gerekir.
  • Et
  • Tavuk
  • Yumurta
  • Balýk
  • Süt
  • Peynir
  • Yoðurt
  • Böbrek
  • Yürek
  • Karaciðer gelmektedir.
Bu maddelerde yer alan besinleri özellikle de vejetaryen olan kiþiler sýklýkla tüketmelidir. Fakat B12 vitamini eksikliðiniz var ise kendi kararlarýnýza göre bunlarý uygulamamalý, bir doktora baþvurarak gerekli adýmlarý oluþturmalýsýnýz. Doktor iþlemler sýrasýnda ilk olarak kiþiye kan testi uygulayarak ve çýkan sonuca göre B12 eksikliðinin ne derece ileride olduðuna karar verir. Durumun ilerleyiþine göre oluþturulan çizelge ile hastalar bu eksiklikten rahatlýk ile kurtulabilir. Bu sebepten dolayý kaç yaþýnda olursanýz olun muhakkak B12 vitamini eksikliðiniz varsa yada bu durumdan þüpheleniyorsanýz bir doktora baþvurun.

Alabalýk
85 gram alabalýk porsiyonunda 5.4 mcg B12 yer alýr.

Ton Balýðý
85 gram ton balýðý porsiyonunda 5.4 mcg B12 yer alýr.

Mezgit Balýðý
85 gram mezgit balýðý porsiyonunda 1.1 mcg B12 yer alýr.

Somon Balýðý
B vitamini açýsýndan zengin olan somon balýðý yaklaþýk 85 gramlýk bir porsiyon olarak önerilmektedir. Ýçerisinde 4.9 mcg B12 vardýr.

Karaciðer
Sýðýr karaciðeri 85 gram porsiyonunda 70.7 mcg B12 yer alýr. Ayrýca fosfor, demir, çinko, bakýr ve A vitamini açýsýndan oldukça zengindir.

Tavuk Göðsü
Tavuk, hem ekonomik hem de ucuzdur.85 gram tavuk eti içerisinde 0.3 mcg B12 yer alýr. Ayný zamanda kolesterolü düþürmeye yardýmcý olur.

Yumurta
Tavuk yumurtasý günlük ihtiyaç duyulan B12 vitamini ihtiyacýnýn %33 karþýlayacak kapasiteye sahiptir. 1 adet yumurta sarýsýný tüketerek bu ihtiyacýn %6’sýný karþýlayabilirsiniz. Yumurta baþýna 0.6 mcg B12 içerir.

Süt
Bir bardak süt içerisinde 1.2 mcg B12 vardýr. Ayný zamanda yüksek D vitamini ve kalsiyum kaynaðýdýr. Almýþ olduðunuz kalorileri kontrol altýnda tutmak istiyorsanýz, az yaðlý veya yaðsýz süt tercihleriniz arasýnda olabilir.

Kuzu Eti
Genel olarak B12 açýsýndan zengin olan kuzu eti her bölgesinde B12 tam bulundurmadýðý için daha çok omuz bölgesinden tercih edilmelidir. 100 gram kuzu pirzola bireyin günlük B12 ihtiyacýnýn yarýsýný karþýlayacak kapasitededir.

Yoðurt
226 gram yoðurt içerisinde 1.1 mcg B12 yer alýr. Özellikle B2 ve B12 vitamini açýsýndan büyük bir önem taþýmaktadýr. Aromalý yoðurtlar içerisinde yer alan su oraný 2/3 olduðundan dolayý ve 3-4 kaþýklýk ilave þeker içerdiðinden dolayý çok fazla tüketilmemelidir. Ayný zamanda maðazalarda yer alan alternatif yoðurtlarda pek fazla süt ürünü içermez. Bu sebepten dolayý doðal olarak elde edilmiþ olan yoðurtlarda bol miktarda vitamin olduðunu bilmelisiniz.
  • Yaðsýz yoðurt %10’luk bir dilimi karþýlar.
  • Tam yaðlý yoðurt ise %6’lýk bir dilimi karþýlar.
Peynir
28 gram az yaðlý peynir porsiyonunda 1.1 mcg B12 yer alýr.

Protein, Riboflavin ve kalsiyum açýsýndan zengin bir yapýya sahiptir. Bir çok peynir çeþidi içinde bu mineraller bulunur. Yüksek kolesterol oranlarýna sahip olsalar da B12 bakýmýndan oldukça zengin bir yapýya sahiptirler. 100 gram beyaz peynir içresinde vücudun günlük ihtiyacýný karþýlayacak %28 dilimlik bulunmaktadýr.

Ýstiridye
85 gram istridye 84 mcg B12 içerir. Ayrýca yüksek protein kaynaðýdýr ve yað oraný oldukça düþüktür.

Yengeç ve Istakoz
Yengeç bünyesinde B12 vitamini bulundurur ve bir kiþinin B12 vitaminin yaklaþýk 2 katýný karþýlar. 100 gram yengeç bazý için geçerlidir bu durum. Istakoz ise ihtiyaç duyulanýn yarýsýný karþýlayacak kapasitededir.



Bu Gri Þehrin Tüm Yollarýný Rengarenk Boyamak Ýster,
Bazen Kýzar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Eriþemezler,
Kanatlarýný Rüzgara Açmýþ, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düþü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alýntý
Yeni Konu Yeni Cevap

Ýçeriði Sosyalleþtir

Etiketler
b12, besinler, nelerdir, vitamini, Ýçeren


Þu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanýcýlar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kurallarý
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açýk
Smileler Açýk
[IMG] Kodlarý Açýk
HTML-Kodu Kapalý
Trackbacks are Açýk
Pingbacks are Açýk
Refbacks are Açýk



Saat: 16:11.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydýnlatma Metni
ForumAdasý, tüm haklarý saklýdýr.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliþtiriciler: Regex & Cry
Tasarýmcý: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapý bilgilerini okuduðunuz vBulletin yazýlýmý ForumAdasý üzerinde lisanslý bir þekilde kullanýlmaktadýr.
ForumAdasý; internet ortamýnda kullanýcýlarýn içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksýzýn yayýmlanabilmesine olanak saðlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, týpký sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayýlý kanunun 2. maddesinin 1. fýkrasýnýn "m" bendine göre Yer Saðlayýcý olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barýndýran sistemleri saðlayan veya iþleten platformdur.
5651 sayýlý kanunun 5. maddesine göre yer saðlayýcý, yer saðladýðý içeriði kontrol etmek veya hukuka aykýrý bir faaliyetin söz konusu olup olmadýðýný araþtýrmakla yükümlü deðildir. Baþka bir deyiþle ForumAdasý üzerinden yapýlan yazýlý, görsel ya da iþitsel paylaþýmlardan doðabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriði paylaþan ForumAdasý üyesi gerçek kiþilere aittir. Ýlgili kanunun anýlan maddesinin 2. fýkrasýnda da çok açýk bir biçimde öngörüldüðü üzere; yer saðlayýcý, yer saðladýðý hukuka aykýrý içerikten, ceza sorumluluðu ile ilgili hükümler saklý kalmak kaydýyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduðu ölçüde hukuka aykýrý içeriði yayýndan kaldýrmakla yükümlüdür.
Açýklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasýnda bulunan hak sahipleri ÝLETÝÞÝM linkinden yer saðlayýcý ForumAdasý yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu teblið etmeleri halinde incelemeler yapýlýp, en geç 2 gün içerisinde gerekli iþlemler tesis edilecektir.

5101 sayýlý yasayla degiþik 5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereðince ForumAdasý üzerinde telif hakký bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaþýmý T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan hak sahipliði verilmiþ olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmýþ olup, yasal iþlem olmasý halinde, paylaþan kiþi ya da kiþilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaþýlacaktýr.